Czy warto zdecydować się na wyspę w kuchni? Czy to praktyczne rozwiązanie? A może lepiej pozostać przy tradycyjnym układzie blatów, a wolne miejsce przeznaczyć na stół i krzesła? W dzisiejszym artykule, Dariusz Kucharski – właściciel firmy Stary Dom, podpowiada, na co zwrócić uwagę urządzając kuchnię i czym kierować się przy podjęciu ostatecznej decyzji.

Jaśniejsza strona wyspy

Wyspa w kuchni, czyli wolno stojący element zabudowy z blatem, często wyposażony w dodatkowe szafki, szuflady czy schowki. W zależności od potrzeb i pomysłów może być to sam blat, z reguły jednak wzbogacony jest o takie elementy jak płyta do gotowania czy kran i zlewozmywak.

Takie rozwiązanie wygląda nowocześnie i efektownie, i co najważniejsze, ma wiele zalet w użytkowaniu. Decydując się na wyspę zyskujemy przede wszystkim dodatkową przestrzeń do wszelkich prac, a ta jak wiemy, jest w kuchni nie do przecenienia. Przy przemyślanej aranżacji, możemy odciążyć cześć blatów ze stojących na nich sprzętów lub urządzeń i doskonale zorganizować sobie poszczególne strefy pracy.

Wyspa to także naturalny i atrakcyjny sposób na płynne przejście pomiędzy kuchnią, a salonem. Przykładowo, jeden z pomysłów, który bardzo lubię, to stworzenie w wyspie od strony pokoju dziennego leżących półek na wino, które nie tylko są świetną dekoracją, ale również w naturalny sposób wyznaczają miejsce dla gości i gospodarzy.

To także idealna przestrzeń do wykorzystania na bar czy bufet z przekąskami podczas imprezy, a także do jedzenia na co dzień, z tym, że raczej szybkich czy małych dań, niż celebrowania posiłków. Do tego ostatniego, stół zdecydowanie jest niezastąpiony.

Wśród zalet warto wspomnieć o blacie dostępnym z kilku stron dla wielu osób jednocześnie. Nieprzypadkowo kuchnie w restauracjach czy showroomy do organizacji warsztatów kulinarnych lub prezentacji sprzętów wyposażane są nawet w kilka wysp, często pełniących funkcje różnych stanowisk.

Obawiasz się tak dużego elementu na stałe, na środku kuchni? Doskonała opcja to kółka z blokadami, dzięki którym wyspa staje się mobilna i w zależności od potrzeb można ją postawić w dogodnym miejscu, a także odsunąć pod ścianę, zyskując więcej miejsca w kuchni. Oczywiście wtedy musimy zrezygnować z instalacji woda / gaz, ale i na to mamy sprytne rozwiązania i sposoby.

Ciemniejsza strona wyspy

Nie ma jednak rozwiązań bez wad, albo przynajmniej słabszych aspektów. Nie jest ich pozbawiona również wyspa kuchenna i warto o tym pamiętać, żeby świadomie i racjonalnie podjąć decyzję.

W pierwszej kolejności warto krytycznie spojrzeć na dostępną przestrzeń. Sama zabudowa wyspy wymaga miejsca, często nie małego, do tego dochodzi jej dostępność z różnych stron kuchni. Taka zabudowa w niewielkim pomieszczeniu to katastrofa, która szybko stanie się utrapieniem dla każdej osoby, która będzie chciała cokolwiek ugotować czy upiec.

Drugi aspekt, często pojawiający się u naszych klientów, to kwestie logistyczne. Zanim zdecydujemy się na wyspę koniecznie trzeba sprawdzić możliwość poprowadzenia instalacji wody, gazu i prądu oraz skalkulować koszt.

Trzeba też zastanowić się nad swoimi potrzebami i stylem gotowania. Wyspa to jednak bardzo otwarta przestrzeń, która skłania do rozmów, robienia czegoś razem, przysiadania i przystawania przy osobie, która gotuje i to jest w niej właśnie najfajniejsze. Ale nie każdemu taki sposób pracy musi pasować. Szczerze mówiąc, nie bardzo umiałbym wyobrazić sobie moją mamę albo teściową, zdecydowanie podchodzące do kuchni w tradycyjny sposób, którym co chwilę, ktoś „zaglądałby do garnków” i zaburzał perfekcyjne zorganizowany cykl gotowania.

Ostatnia kwestia to wentylacja i cyrkulacja powietrza. Przy niewłaściwie rozwiązanym odprowadzaniu zapachów albo pominięciu tej instalacji, wyspa skierowana na salon, szczególnie wyposażona w płytę kuchenną, może stać się prawdziwym utrapieniem dla gości i domowników. Dlatego dobrze uwzględnić to już na etapie planowania i aranżacji nowej kuchni.

Decyzja

Jak zawsze decyzja należy do moich Klientów i w każdym wypadku powinna być podjęta indywidualnie. Nie zawsze to, co sprawdza się u znajomych lub fajnie wygląda w katalogu wnętrz, będzie dobrym rozwiązaniem w naszym domu.

My staramy się aktywnie doradzać i przedstawiać dostępne opcje i możliwości. Kluczowy element to przestrzeń na takie rozwiązanie. Jeśli ta jest odpowiednia, nie ma przeszkód technicznych i wiemy, że odnajdziemy się w tak urządzonym wnętrzu, pozostaje projektowanie, wybór materiałów, kolorów i elementów – czyli dla wielu najprzyjemniejsza część procesu.

Serdecznie zapraszamy do konsultacji i wysyłania wszelkich pytań czy uwag.

SHORTLISTA

Wyspa w kuchni – zalety

+ dodatkowy blat roboczy, dostępny z każdej strony

+ możliwość gotowania w kilka osób

+ opcja na stworzenie baru / miejsca do spożywania posiłków

+ dobry pomysł na oddzielenie aneksu kuchennego od części wypoczynkowej

+ przy montażu kółek – element mobilny

 

Wyspa w kuchni – wady

– rozwiązanie niedopasowane do małych pomieszczeń

– ograniczenia logistyczne związane z podpięciem instalacji woda / gaz / prąd

– wentylacja i cyrkulacja powietrza wymaga starannego zaplanowania

– nie każdy będzie dobrze się czuł gotując „na środku” czy „na widoku”

 

DK

zdjęcia: Fotolia, Depositphotos